Radio Prostor

V Česku poslouchá podcasty polovina internetové populace. Máme jich 1700, říká průkopník Tržil

Podcasting

První český podcaster a autor úspěšných projektů jako BYZNYScast nebo České podcasty.cz si Dan Tržil vytvořil významné místo na české audio scéně. Avšak jeho cesta nebyla vždy přímočará. Před lety, když podcasting v Česku teprve začínal být pojmem, se Dan rozhodl pro život plný cestování a práce na dálku. Vrací se domů s novými perspektivami, které sdílí prostřednictvím svých podcastů a dnes se o své příběhy a cestě digitálním nomádstvím podělil také v Prostoru pro dva.

„Podcasty mi otevřely dveře k osobnímu rozvoji a nabídly mi únik z každodenní rutiny," říká Dan. „Našel jsem v nich zdroj inspirace, učení a způsob, jak se propojit s lidmi se stejnými zájmy." Tento nový pohled na život ho přivedl k rozhodnutí stát se digitálním nomádem, což mu umožnilo cestovat po světě a zároveň pracovat. Jeho zkušenosti z cestování a práce v různých kulturách mu poskytly jedinečný vhled do toho, jak různé životní styly a pracovní etiky ovlivňují osobní a profesní rozvoj.

„Život na Bali, práce v kavárně s výhledem na oceán, to všechno zní jako sen. Ale také mi to ukázalo, jak důležité je mít kořeny a stabilní komunitu," přiznává Dan. To ho nakonec přivedlo k rozhodnutí vrátit se do České republiky, kde se opět pustil do podcastingu s novou energií a perspektivou. „Chtěl jsem vytvořit platformu, kde bych mohl sdílet příběhy inspirativních lidí a zároveň podpořit rozvoj české podcastové scény."

Danův podcast BYZNYScast se rychle stal jedním z nejpopulárnějších v zemi. Jeho schopnost vyprávět příběhy, propojovat osobní zkušenosti s odbornými tématy a hostit zajímavé osobnosti mu získala širokou posluchačskou základnu. „Podcasting mi umožnil spojit moje vášně: cestování, učení se novým věcem a sdílení inspirace s ostatními," říká Dan, který je tak inspirací pro každého, kdo si klade za cíl vytvářet obsah, který rezonuje a vytváří komunitu.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Danem Tržilem

0:00

0:00

Dan Tržil
Foto: RADIO PROSTOR