Radio Prostor

Sommelier musí dozrát k pokoře a zanechat pozérství. Znalosti si musí vypít, říká vinařský odborník Kramár

Sommeliérství

Pavel Kramár, renomovaný sommelier s dvacetiletou praxí, nás ve středečním O všem s Markétou Rachmanovou provede světem italských vín nejen skrze jejich chutě a vůně, ale také skrze příběhy a historii, která každou láhev obklopuje. Z jeho vyprávění se dozvídáme, jak se zrodila jeho vášeň pro víno, proč je sommeliérství uměním a co vše obnáší. Nahlédněte i vy do kouzelného světa vína, kde každá láhev otevírá dveře k novému příběhu.

Příběh Pavla Kramára začal už v dětství, kdy s ním jeho dědeček sdílel první skleničku. Tento moment znamenal nejen první ochutnávku, ale také odstartoval Pavlovu celoživotní vášeň pro víno. „Byl to kouzelný okamžik, kdy jsem pochopil, že víno bude mým životem," vzpomíná Pavel.

Víno není jen nápoj. Pro Pavla to je věda, umění, historie a filozofie v jednom. Sommeliérství je podle něj profese, která vyžaduje nejen rozsáhlé znalosti, ale také vášeň a umění porozumět lidem. „Je důležité nejen znát vína, ale také umět přenést jejich příběhy zákazníkům, aby s vámi sdíleli tu radost a vášeň, kterou pro víno cítíte," říká Pavel. Jeho cesta k profesi sommeliéra nebyla přímá. Pracoval v gastronomii, cestoval a sám se učil. „Každé víno, které jsem ochutnal, každé vinařství, které jsem navštívil, mě posunulo dál. A vždy je co objevovat," dodává s úsměvem.

Pavel nám přibližuje, jaký je klíč k úspěchu v sommeliérství. "Musíte být neustále ve spojení s vínem, s lidmi, kteří je vyrábějí, a s těmi, kteří je pijí. Musíte rozumět celému procesu od vinice až po sklenku," vysvětluje. Jeho práce není jen o degustacích a výběru vín do restaurací, ale také o sdílení příběhů, které každé víno nese. A právě tyto příběhy činí degustace s Pavlem nezapomenutelným zážitkem.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Pavlem Kramárem

0:00

0:00

Pavel Kramár
Foto: RADIO PROSTOR