Radio Prostor

Sokol není přežitek. Jde o společenství, tradici a neustálou inovaci, říká náčelník České obce sokolské Svoboda

Sokol

Když se řekne Sokol, mnohým z nás se vybaví obrázky slavnostních sletů a tělovýchovných jednot v čistě bílém. Sokol ale dnes není jen o nostalgii a tradicích; je to živoucí organizace, která aktivně formuje nejen těla, ale i myšlení svých členů. Petr Svoboda, náčelník České obce sokolské, nám ve svém rozhovoru prozradil, jak se Sokol přizpůsobuje moderní době a jaké nové projekty tato historická organizace plánuje.

Sokol v moderním světě

„Každý Všesokolský slet je něčím výjimečný," říká Petr Svoboda a zdůrazňuje, že i v dnešní době, plné digitálních rozptýlení, má pravidelné shromažďování a cvičení pod širým nebem nezastupitelné místo. Sokolové si cení především společných zážitků a možnosti sdílet své hodnoty s novými generacemi.

Jedním z hlavních cílů Sokola je přizpůsobit se měnícím se potřebám moderní společnosti, aniž by ztratil svou původní identitu. „Sokolové mění tělovýchovu v přímou formu umění," uvádí Svoboda. To znamená, že každé cvičení nebo sportovní aktivita má nejen fyzický, ale i estetický rozměr. Tento přístup pomáhá členům Sokola nejen udržet si fyzickou kondici, ale také rozvíjet kreativitu a smysl pro krásu.

Projekty a vzdělávání

Svoboda zdůrazňuje, že vzdělávání skrze pohyb je základním kamenem Sokola. Také v Prostoru pro dva zdůrazňuje a přibližuje projekt „Se Sokolem do života", který je zaměřen na integraci tělesné výchovy do vzdělávacího procesu v mateřských školách. Tento projekt již zasáhl 1800 mateřských škol a jeho úspěch dokazuje, že zájem o tělesnou výchovu je v České republice stále velký.

Přístup Sokola k vzdělávání je holistický, s důrazem na rozvoj všestrannosti a tělesné připravenosti dětí od útlého věku. Tím Sokol napomáhá k formování zdravých a vyrovnaných osobností, což má podle něj dlouhodobý pozitivní dopad na celou společnost.

O VŠEM

Rozhovor s Petrem Svobodou

0:00

0:00

Petr Svoboda
Petr Svoboda · Foto: RADIO PROSTOR