Radio Prostor

Skončil jsem na vrcholu, ale třeba se na Dakar jednou vrátím se svým synem, říká motocyklová legenda Ivo Kaštan

Rallye Dakar

„Když jsem před patnácti lety končil s rallye Dakar, mělo to několik důvodů. Byl jsem tehdy ve špičkovém týmu a tušil jsem, že už se nemám kam posouvat. Ale hlavně se mi v roce 2010 narodil syn a nedovedl jsem si představit, že bych byl měsíc, co trvá Dakar, bez něj,“ vzpomínal v pořadu Prostor pro dva na svůj soutěžní konec v nejslavnějším motoristickém závodě světa jeho devítinásobný účastník motocyklový závodník Ivo Kaštan.

V rozhovoru se také vrátil k prehistorii tohoto závodu, především na slavné africké etapy, kdy závodníci překonávali saharské duny. „To byl ten pravý Dakar,“ říká Ivo Kaštan. „Před některými náročnými etapami jsme věděli, že další den se nepojede, protože vedení závodu bude hledat a sbírat závodníky, kteří skončili v písku někde po trati,“ řekl. Důvodů, proč se Dakar přesunul z Afriky, bylo více. Největší roli ovšem sehrál fakt, že organizátoři nebyli schopni zajistit bezpečnost závodníků.

Ivo Kaštan také srovnal všechny tři typy Dakarů – africký, jihoamerický a současný, který se jede v Saúdské Arábii a který považuje za nejvíce komerční. „Když se jelo v Africe, platili organizátoři jednotlivým africkým vládám, že se v jejich zemi závod pojede. Dneska je to naopak, země platí organizátorům,“ vysvětluje Ivo Kaštan.

Kdo byly podle něj největší legendy na Dakaru? Jaká číhají největší nebezpečí na účastníky soutěže? Proč se rozhodl jet Dakar? Kolik stojí účast? Co je nejkrásnější na Sahaře?

Na tyto i další otázky odpověděl v pořadu Prostor pro dva motocyklový závodník Ivo Kaštan.

RADIO PROSTOR

Ivo Kaštan hostem Radia Prostor

0:00

0:00

Kaštan
Ivo Kaštan · Foto: RADIO PROSTOR