Radio Prostor

S lidma z krematoria je sranda. Nejsou to žádný kreténi, co si myjou záda popelem, říkají zakladatelé Divadla Mír

Divadlo mír

V rozhovoru s Albertem Čubou a Robinem Ferrem, klíčovými postavami ostravského Divadla Mír, odhalujeme, jak vášeň pro divadlo a humor transformovala bývalé kino na živoucí centrum kultury. V dnešní epizodě O všem s Markétou Rachmanovou vám přinášíme rozhovor o vzniku, výzvách a úspěších tohoto jedinečného divadelního souboru.

Divadlo Mír v Ostravě je dnes známým pojmem nejen mezi místními, ale i mezi divadelními fanoušky z celé České republiky. Za jeho úspěchem stojí dva muži - Albert Čuba a Robin Ferro, kteří se rozhodli proměnit svou lásku k divadlu a humoru ve skutečnost. Jejich cesta k založení Divadla Mír nebyla jednoduchá, ale jejich odhodlání a vášeň pro umění přinesly ovoce ve formě unikátního kulturního prostoru, který dnes nabízí nejen komedie, ale i vážná dramata.

S nápadem a odvahou se krok za krokem začínalo budovat něco nového. Hledání vhodného prostoru, překonávání administrativních překážek a získávání financí byly jen první kroky na cestě k realizaci jejich snu. Mimochodem financování soukromého divadla je podle zakladatelů neustálý boj, přesto se oba shodnou na tom, že pokud je obsah kvalitní, diváci přijdou a podpoří jej. Albert Čuba a Robin Ferro také otevřeně mluví o svých ambicích jít za svými sólovými projekty, přičemž podpora a kamarádství mezi nimi zůstává neochvějné. Tento přístup umožňuje každému z nich růst a rozvíjet se jak v rámci Tří tygrů, tak i mimo ně.

Důležitým milníkem pro Divadlo Mír bylo zahájení internetového seriálu "Krematorium", který přinesl divadlu novou vlnu zájmu. Tento projekt, zasazený do neobvyklého prostředí pohřební služby ukazuje, že i v nejtemnějších tématech se může skrývat humor a lehkost. Jak Albert, tak Robin se shodují na tom, že humor je univerzálním jazykem, který může překlenout i ty největší rozdíly mezi lidmi.

Albert a Robin v rozhovoru zdůraznili, jak důležité je pro ně spojení s diváky a že úspěch divadla je postaven na kvalitě a přitažlivosti jeho repertoáru. Jejich přístup k tvorbě je založen na víře, že divadlo může být zábavné, ale zároveň nesmí ztrácet na své umělecké hodnotě. Divadlo Mír se nachází v budově bývalého kina, což přineslo nejen nostalgie mezi místními, ale i unikátní atmosféru pro divadelní představení. Jeho návštěva je zážitkem, který překračuje tradiční divadelní představení. Je to oslava humoru, kreativity a komunity, která se kolem tohoto divadla vytvořila. Albert Čuba a Robin Ferro, společně s celým týmem Divadla Mír dokazují, že jejich práce a odhodlání přinášejí do Ostravy nejen smích a radost, ale také významný kulturní přínos.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Albertem Čubou a Robinem Ferrem

0:00

0:00

Divadlo mir
Foto: Facebook Divadlo Mír