Radio Prostor

Rybařil jsem se starým klackem z lísky. Jednou ale natočím i Lochnesku, říká Houška ze Zapomenutých revírů

Rybaření

V digitálním věku, kdy se zdá, že každý mladý člověk je přilepený k obrazovkám svých zařízení, je osvěžující narazit na příběh někoho, jako je Matěj Houška. Ten ve svých patnácti letech dokazuje, že mládež stále může najít vášeň v tradičních činnostech jako je rybářství a pobyt v přírodě. Jeho úspěch na platformách jako YouTube a TikTok, kde sdílí své zkušenosti z rybolovu a dobrodružství v divočině, ukazuje, že příroda má v digitálním věku stále co nabídnout.

„Už od tří let chodím na ryby, a to díky rodinné tradici, která sahá až k mým pradědům,“ přiznává Matěj. Jeho příběh je připomínkou toho, jak důležitý je přenos vášní a zájmů mezi generacemi. Rybářství pro něj není jen koníček, ale způsob, jak se spojit s přírodou a pokračovat v rodinném dědictví.

Matěj také mluví o významu ochrany přírody. „Je důležité si z přírody brát jen to, co sama nepotřebuje. Pokud bychom se toho drželi, planeta by se vyvíjela úplně jiným směrem,“ říká s odkazem na slova Davida Attenborougha. Podle něj je potřeba chránit ji pro budoucí generace.

Vedle rybářství se Matěj věnuje i dovednostem přežití v přírodě, což je téma, které získává na popularitě. „Není to jen o rozdělání ohně nebo stavění přístřešků, ale o schopnosti přizpůsobit se a přežít v jakémkoliv prostředí,“ vysvětluje. Své dovednosti sdílí prostřednictvím videí, která nabízí praktické rady a ukazuje, že i v České republice se můžeme dostat do situací, kde nám znalosti přežití mohou zachránit život.

„Je důležité najít si čas na to, abychom se odpojili od digitálního světa a znovu se spojili s přírodou,“ zdůrazňuje Matěj a vyzývá, abychom nezapomínali na důležitost fyzické aktivity a času stráveného venku, v reálném světě. Ať už jde o rybolov, turistiku, kempování, nebo jen procházku v parku, každý z těchto zážitků nám umožňuje lépe pochopit a vážit si světa kolem nás. Skutečné dobrodružství a smysluplné zkušenosti totiž můžeme najít tam, kde se digitální signál ztrácí a začíná pravá příroda.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Matějem Houškou

0:00

0:00

Matěj Houška
Matěj Houška · Foto: RADIO PROSTOR