Radio Prostor

Přestat zpívat a už nic nedělat? To si neumím představit, říká Helena Vondráčková slavící 60 let na scéně

Zpěv

Helena Vondráčková, ikona české hudební scény, která svým hlasem doprovází generace posluchačů, se v rozhovoru pro Radio Prostor rozpovídala o tom, co pro ni znamená prostor v životě a tvorbě. V tomto intimním pohledu do života legendy české pop music naleznete nejen její myšlenky o důležitosti tvořit a mít osobní pohodu, ale i o tom, jak hudba může být lékem na všechny životní bolesti.

Vztah k hudbě má Vondráčková zcela jasný. „Hudba je lék na všechny bolesti a já si nedovedu představit, že bych jí neměla denně kolem sebe," svěřuje se s přesvědčením, že hudba dokáže tvořit průsvitnou stěnu mezi realitou a tím, jak by člověk chtěl, aby svět vypadal​​. Její slova hovoří o hlubokém pochopení léčivé síly hudby, která dokáže osvětlit i ty nejtmavší okamžiky života.

Helena Vondráčková si je vědoma i společenské role, kterou hudba hraje. V době, kdy pozitivní zprávy přicházejí jen zřídka, se snaží být prostředníkem těch příznivějších. „Mám ráda, když vím, co se kolem mě děje, ale v poslední době je těch pozitivních věcí strašně málo," přiznává s tím, že se snaží negativní informace trochu omezovat, aby jí „nedělaly špatně"​​.

Téma prostoru se prolíná celým rozhovorem, ať už jde o prostor pro tvorbu, rodinu, cestování nebo přijímání zpráv. Vondráčková se otevřeně dělí o to, jak tyto aspekty ovlivňují její život a uměleckou práci. Zmínka o jejím domově, který je plný světla a prostoru, není jen prázdnou frází, ale odrazem její potřeby cítit se svobodně a neomezovaně ve všem, co dělá​​.

Když Helena mluví o své kariéře, je cítit hrdost a pokora zároveň. V rozhovoru zaznívá i její zamyšlení nad tím, jak rychle může čas utéct. Od prvních kroků v Praze, přes angažmá v divadle Rokoko, až po šest dekád plných hudebních úspěchů, ocenění a nezapomenutelných okamžiků. Vondráčková vzpomíná na začátky své kariéry s nostalgií a úctou, avšak s důrazem na to, jak důležité je žít přítomností a dívat se vpřed.

RADIO PROSTOR

Rozhovor s Helenou Vondráčkovou

0:00

0:00

Helena Vondráčková
Foto: RADIO PROSTOR