Radio Prostor

Pivo a Čechy. To je fenomén, který nikdy nezmizí. Gastronomie je o vytváření zážitků, říká Luboš Kastner

Gastronomie

Pandemie covidu-19 přinesla významné změny do mnoha oborů, včetně gastronomie. Luboš Kastner, zakladatel Českého Gastronomického Institutu, se podělil o své názory a zkušenosti, jak se tento sektor vyrovnal s nečekanými výzvami. Zjistěte, co stojí za odolností a inovacemi v tomto dynamickém odvětví a které příležitosti před ním stojí.

Kastner poukázal na to, jak pandemie propojila komunitu gastronomů: „Covid nás sblížil. Najednou jsme začali více komunikovat, vyměňovat si zkušenosti a podporovat se." Tento nový způsob spolupráce přinesl neočekávanou sílu a umožnil rychlejší adaptaci na nové podmínky.

Kastner také hovořil o změnách, které pandemie přinesla v přístupu k podnikání: „Museli jsme být kreativnější, efektivnější, a co je nejdůležitější – museli jsme se rychle přizpůsobit. Bylo to těžké, ale ukázalo to naši odolnost." Přiznal, že mnohé z těchto změn zůstanou s námi i po pandemii, protože ukázaly cestu k efektivnějšímu a zákazníkem orientovanějšímu provozu.

Na otázku, jak vnímá budoucnost české gastronomie, Kastner odpověděl s optimismem: „Vidím před sebou spoustu výzev, ale zároveň i obrovské příležitosti pro ty, kdo jsou ochotni se učit a inovovat. Gastronomie není jen o vaření, je to o vytváření zážitků a spojování lidí." Zdůraznil, že klíčem k úspěchu je adaptace a schopnost vnímat změny jako příležitosti k růstu a zlepšení.

Z rozhovoru je zřejmé, že Luboš Kastner a jeho kolegové v oboru vnímají pandemii nejen jako období krize, ale také jako šanci k posunu české gastronomie na vyšší úroveň. S takovými nadšenci u kormidla má česká gastronomie veškeré předpoklady stát se ještě lepším, zákazníky milovaným odvětvím. Může ji čekat světlá budoucnost.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Lubošem Kastnerem

0:00

0:00

Luboš Kastner
Luboš Kastner · Foto: RADIO PROSTOR