Radio Prostor

Nejlepší přítel seniorů? Umělá inteligence. Pomáhá jim a mluví s nimi

AI

Umělá inteligence se stala součástí našich životů. Umí číst, psát, počítat i mluvit. Přestože dokáže být dobrým pomocníkem, měli bychom být v určitých situacích na pozoru. Hostem dnešního O všem s Markétou Rachmanovou byl Martin Krček, špičkový expert na umělou inteligenci, který mluvil o tom, jak AI mění život a pracovní prostředí. Jeho postřehy a zkušenosti odhalují, že AI není jen počítač, ale nástroj plný možností pro kreativitu, zábavu a osobní rozvoj.

Ve světě plném technologií, kde umělá inteligence (AI) přebírá stále více úkolů, by se člověk mohl snadno cítit ztracen. Ale podle Martina Krčka, odborníka a vizionáře ve světě AI, je to právě osobní přístup a humor, který může AI přiblížit lidem a ukázat její pravý potenciál. „AI není jen o algoritmech a datech. Je to o tom, jak tyto nástroje používáme ke zlepšení našich životů," říká s úsměvem. Jeho nadšení pro technologie je nakažlivé, a když hovoří o možnostech, které AI přináší, je těžké se nezapojit. Klíčem je podle něj učinit AI přístupnou a užitečnou pro všechny.

Fascinující schopnosti AI jsou podle Krčka schopnost se učit a adaptovat na určité prostředí: Je jako kouzelný koberec, který vás vezme, kam chcete, ale musíte mu trochu pomoci s navigací," popisuje.

V rozhovoru se nevyhýbá ani etickým dilematům, která AI přináší. Protože jde o mocný nástroj, měli bychom být ostražití a zodpovědní. Technologie by měla sloužit lidem, nikoli naopak.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Martinem Krčkem

0:00

0:00

Krcek
Martin Krček · Foto: RADIO PROSTOR