Radio Prostor

Moje dcera má jít do důchodu v 70 letech. To je na hlavu, říká šéf ANO Andrej Babiš

Politika

Andrej Babiš je asi nejskloňovanější jméno v české politice a fenomén, na kterém se dá vybudovat celá předvolební kampaň. Šéf hnutí ANO a bývalý premiér přijal pozvání do Prostoru pro dva, kde s Lubošem Procházkou probral aktuální důchodovou reformu, stav české i evropské politiky, současnou vládu, plány hnutí ANO, ale řeč přišla i atentát na Roberta Fica, náladu ve společnosti a hokej.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Andrejem Babišem

0:00

0:00

Rozhovor s Andrejem Babišem:

Moderuje: Luboš Procházka

Co vlastně bude nová důchodová reforma znamenat pro lidi?

No, to je dobrá otázka, kterou jsem též koalici kladl. Ale na žádné mé otázky jsem nedostal odpověď. Ptal jsem se, protože pan premiér Fiala na Twitteru avizoval, že bude nějaká úspora. Ptal jsem se, kolik vláda ušetří, pokud by dělala rozpočet na rok 2026 nebo 2027. A žádná odpověď. Ale fascinuje mě, že vláda tvrdí, že v roce 2050 ušetří díky prodloužení věku odchodu do důchodu asi 1,2 procenta HDP a kvůli změně té formule výpočtu dalších 1,2 procenta. A že ušetří ročně 169 miliard korun. To je neuvěřitelný blábol. Takže já tomu vůbec nerozumím, protože tady všichni zapomněli, že tahle vláda ty důchodce okradla dramaticky a opakovaně – slevy na jízdné, změněný zákon ohledně valorizace… To znamená, že vzali každému důchodci od 1. června 2023 tisíc korun měsíčně, a to trvale. Do toho změnili formuli výpočtu valorizace na třetinu reálné mzdy plus inflaci, způsobili největší pokles reálných mezd v EU a nejvyšší inflaci. Tedy důchodce obrala tato vláda maximálně a k tomu teď zařídí příštím důchodcům to, že budou pracovat déle.

Kdy půjdu například do důchodu já, když je mi 41 let?

U vás to vychází zhruba na 66 let a 8 měsíců. Má dcera je narozena v roce 2000 a ta by měla jít do důchodu v 70 letech a má prý být v důchodu 21,5 roku. To je absurdní a na hlavu. No a my samozřejmě říkáme, že maximální věk odchodu do důchodu je 65 let. Lidé, kteří tvrdě pracují v těžkých podmínkách by pak neměli chodit do důchodu tak pozdě. Ty výpočty dělají nějací úředníci, kteří se neohlíží na lidi pracující třeba někde na linkách, kteří mají celý život třeba pauzu na kafe patnáct minut a na oběd půl hodiny.

Co s reformou bude, pokud byste se vy a vaše strana znovu ujali moci?

Samozřejmě to změníme. Oni nás stále obviňují, že jsme měli něco udělat. Ale my jsme to udělali – zřídili jsme důchodovou komisi, kde všechny strany, včetně těch koaličních, byly zastoupeny. Pan Jurečka tvrdí, že z toho čerpal, pan Fiala samozřejmě stále tvrdí, že jsme nic neudělali, což není pravda. Problém je, že výdajovou stránku umí každý, ale tahle vláda není schopna mít příjmy. Zkrátka bují šedá ekonomika, protože se nevybírají pořádně daně, mají stovky miliard příjmů z inflace, kterou způsobili tím, že nezastropovali elektřinu u výrobců. Proč se tedy řeší rok 2050 a neřeší se věci, které by se řešit měli?

Ta reforma bude v případě schválení platná asi od ledna, takže pokud byste vyhráli volby, mohli byste do toho teoreticky vstoupit příští rok na podzim.

Vláda vzniká většinou před Vánocemi, takže až někdy v roce 2026.

Vydrží podle vás Fialova vláda do voleb do Poslanecké sněmovny?

Já myslím, že určitě. Oni jsou z hlediska příjmů a výhod na vrcholu své kariéry. Všechno mají zdarma, mají velké příjmy. Pan Jurečka si ještě stěžuje, že má malý příjem, že velmi dře a tak dále. Tak škoda, že nezůstal v byznysu, protože jako ministr ničil zemědělství a teď ničí celý resort práce a sociálních věcí. Tam je ta situace úplně katastrofální.

Začínáte už trochu přemýšlet nad kandidátkami do sněmovních voleb?

Předsedkyně klubu Alena Schillerová si všímá práce jednotlivých poslanců a při tom schvalování se k tomu bude určitě vyjadřovat.

Věříte, že byste mohli vládnout sami?

To ne, my jsme realisté a držíme se při zemi. Víme, že potřebujeme mít nějaké partnery a doufáme, že situace, kdy milion hlasů propadlo kvůli stranám, které se nedostaly do sněmovny, se nebude opakovat. Také napoví ty evropské volby. My potřebujeme mít koaličního partnera, který má v programu zlepšovat život občanů České republiky. Tahle vláda devastuje naší zemi, devastuje život občanů. Způsobili inflaci, straší, že nebudou peníze na důchody, aby okradli důchodce, všechny zdanili, máme jednu z nejdražších cen elektřiny a zkrátka všechno je drahé. Současná inflace na dvou procentech nic neznamená, je potřeba porovnat současné ceny s rokem 2021. Tahle vláda bojuje proti podnikání a říká, že jak je možné, že má nějaký zemědělec traktor. Takzvaná pravicová konzervativní strana ODS už neexistuje, je válcována Piráty, liberální stranou – jsou to takoví neokomunisté, kteří samozřejmě nesnáší úspěšné lidi a nesnáší lidi, kteří mají nějaké majetky.

Nejbližší volby nás čekají 7. a 8. června, jsou to volby do Evropského parlamentu. Jaké jsou hlavní cíle hnutí ANO na evropské půdě?

To nejdůležitější je boj proti nelegální migraci. Je to skutečné nebezpečí pro naši kulturu, pro naše zvyky, pro náš způsob života. Vidíme, co se děje v západní Evropě. V některých zemích mají ti přistěhovalci větší podíl na populaci než ti původní obyvatelé. Vidíme, co se děje ve Velké Británii, Nizozemsku, Švédsku – vidíme to násilí, trestné činy a podobně. Takže to je za nás nejdůležitější. No a potom samozřejmě následuje Green Deal, který měl být původně o tom, že zlepšujeme životní prostředí za podmínky zachování konkurenceschopnosti našeho průmyslu a zemědělství. No a stala se z toho úplná katastrofa, kdy je ten průmysl i zemědělství likvidován. A i když to není přímo v té kompetenci, tak nechceme ztrátu veta. To je důležité pro naši zemi, že má ten premiér nebo i ministři financí možnost mít veto. A samozřejmě nechceme euro, protože si myslíme, že potom bychom skutečně byli v rukou těch velkých zemí.

Jak pokračuje kampaň? Účastníte se všech zastávek nebo máte určitá vybraná místa?

Ano, dělám kampaň i když nekandiduji. A dělají ji všichni kandidáti. Snažíme se lidi přesvědčit, aby přišli k volbám a aby si uvědomili, že skutečně ta Evropa de facto rozhodla o tom, že máme drahé energie. Oni rozhodli o té směrnici o energetickém trhu, že se ta cena na burze v Lipsku určuje v podstatě tou cenou nejdražší elektřiny, která je vyrobena z plynu. To by se mělo oddělit. Měla by se samozřejmě změnit směrnice o emisních povolenkách, ta směrnice MiFID. Měly by se zastropovat emisní povolenky na 30 eurech, protože se z toho stala spekulace a někdo na tom brutálně vydělává. Je to brutální daň, která ničí průmysl a je to i příčina toho, že máme vysoké ceny elektřiny. Vláda proti tomu mohla něco udělat, stejně jako to udělal třeba Macron, ale neudělala, protože jim to zkrátka vyhovuje.

Co byste vzkázal kritikům, kteří tvrdí, že už jste to mohl řešit v roli premiéra a vaše vláda?

No tak to je ta stokrát opakovaná lež, která je nepravdivá. Já jsem to vyvracel opakovaně, zdokumentoval jsem to, ukazoval jsem těch deset závěrů Evropské rady, kde jsme o tom jednali. Nic jsem nepodepsal. Tam se nehlasuje, tam se dělají závěry Rady konsensem, všichni musí souhlasit. A my jsme dosáhli toho, že Česká republika nemá závazek snížit 55 procent emisí a dosáhli jsme to, že je to průměr. Takže například Dánsko má 70 procent, my můžeme mít 40 procent a 110 procent děleno dvěma je 55 procent. A přinesli jsme stovky miliard korun do modernizačního fondu, ze kterého můžeme realizovat tu transformaci ekonomiky, ale za podmínky, že skutečně zůstane konkurenceschopná. Takže ten skutečný Green Deal, ta zvěrstva nastala za Fialovo vlády. Paní Hubáčková odsouhlasila zákaz výroby spalovacích motorů, emisní povolenky na pohonné hmoty, což zdraží od roku 2027 benzín i naftu, emisní povolenky na nemovitosti… A to my samozřejmě chceme v té Evropě změnit, budeme pro to hledat spojence. Protože jinak Evropa potom v konkurenci vůči Americe nebo Asii nebude mít šanci.

Kolik křesel by pro vás bylo uspokojujících?

My se držíme při zemi. Ty preference jsou těsné, rádi bychom vyhráli. Obhájit těch šest křesel by bylo samozřejmě fajn. Pokud by to bylo lepší, tak bychom byli určitě šťastní, ale uvidíme.

Vás by nelákala Evropská unie?

Já jsem o tom přemýšlel o tom, že budu na kandidátce, ale tam máte na projev limit tři minuty, takže tam by mě ani nenechali pořádně mluvit. Radši zůstanu u nás doma. (smích)

Pro českou pomoc Ukrajině je nezbytná podpora ze strany USA a úzká česko-americká spolupráce, řekla ministryně obrany Jana Černochová v projevu při setkání s americkým ministrem zahraničí Anthony Blinkenem. Je hnutí ANO pro pokračující pomoc Ukrajině tak, jak ji má nastavenou vláda Petra Fialy?

Vláda už dlouho mluví o té munici. Teď čteme, že ten prostředník, který ji má dodávat a sám jí našel, si stěžuje, že je nekvalitní, má zpoždění a začíná to být trošku ostuda. Nevím, proč to vláda neudělala tak, že to nejdřív dodají a potom se tím chlubí. Namísto toho se tím chlubí už od 1. února. Ale tak to není zásadní. Zásadní je samozřejmě americká pomoc a ty nejmodernější zbraně. My jako ANO jsme vždycky říkali, že je potřeba začít mluvit o míru a ty mírové dohody byly blízko začátkem roku 2022. Jednou to nutně skončí u jednacího stolu, ale teď je otázka, jestli to někdo chce, nebo jestli budou dál umírat lidé. Bohužel teď to vypadá na další eskalaci. Šéf NATO mluví o tom, že by mohli Ukrajinci přímo napadat území Ruska a pokud použijí ty nejmodernější americké zbraně, tak to může být problém. A my určitě nemáme zájem, aby došlo k eskalaci toho konfliktu.

Může se Donaldu Trumpovi povést dostat k jednacímu stolu Rusko a Ukrajinu, pokud by vyhrál prezidentské volby v USA?

Já myslím, že ano. Role Spojených států je rozhodující. Takže pokud by se změnila nějaká strategie a byl by zájem o mír – neříkám mír na úkor Ukrajinců, ale mír, který odsouhlasí ukrajinská strana – tak samozřejmě ano.

Vy jste byl na několika zápasech hokejového šampionátu. Jaké to bylo?

Já jsem si to užil, byly to skvělé zápasy. Viděl jsem ten první zápas s Finskem. Ten Dostál je úplně fantastický brankář. A samozřejmě jak “Pasta” dal ten gól, jak to Jarda předpověděl, tak to byla totální euforie a obrovská radost. A samozřejmě celý národ byl spojený.

Co říkáte na vtipy, že za vaší vlády jsme žádný hokejový šampionát nevyhráli? A že za té Fialovo konečně ano?

Tak já na to říkám, že za vlády před námi šlo na sport tři a půl miliardy. My jsme končili 2021 s rozpočtem 10 a půl miliardy na sport. My jsme sport podporovali a Fialova vláda to teď snížila zase na 6 a půl. Ale já tomu rozumím, ať mají radost, mně nevadí, že jsme vyhráli.

Chystáte se na inauguraci nového slovenského prezidenta Pellegriniho? Mluvil jste s ním od jeho zvolení?

Ano, dostal jsem pozvánku. A mluvil jsem s ním telefonicky hned po atentátu na premiéra Fica.

Až budete na Slovensku a byla by možnost, navštívíte zraněného Roberta Fica?

Myslím, že to není možné. Ani bych o to neusiloval. Je potřeba, aby se dal do pořádku a to asi ještě trochu potrvá. Takže mu držíme palce. Je to neskutečná věc, co se stala. A je potřeba se skutečně zamyslet nad tou nevraživostí ve společnosti. Po tom atentátu jsem se stáhl, nic jsem nekomentoval a je mi líto, že koalice naopak ty různé útoky na nás vystupňovala. Takže myslím, že kdo chce, tak vidí, že to nejsme my, kteří se tady snaží vytvořit nějakou nenávist. Ale jsme opozice, která velice konkrétně kritizuje tuto vládu, protože tak hroznou a prolhanou vládu jsme tady zkrátka ještě od revoluce neměli.

Přehodnotil jste po tom atentátu i svojí ochranu?

Nechci o tom ani moc mluvit. Samozřejmě jsem byl terčem různých vyhružek. Ani komunální, ani prezidentská kampaň pro nás nebyla příjemná. Byli jsme napadáni, ale nechci si stěžovat, jsem na to zvyklý. Uvidíme, jestli se to změní a jestli lidé pochopí, že to, jak jsem vykreslován médii je nepravdivé.

Když jsme u toho rozdělení společnosti, tak krátce po útoku na Roberta Fica vyšla titulka týdeníku Reflex, kde jste v ruské vojenské uniformě a Petr Fiala má na sobě ukrajinskou vlajku…

Je to samozřejmě absurdní. My jsme nikdy nedávali nikoho na plakát, ale SPOLU mě dala na plakát s Putinem.

Vy jste Putina nikdy neviděl?

Viděl jsem ho v Paríži, ale nikdy jsem s ním nemluvil. Ale pan Fiala seděl ve vládě pana Nečase, která měla skvělé vztahy s panem Putinem a to bylo ještě začátkem roku 2013. ODS chodila i na návštěvy do Kremlu – jak to vykládal Petr Fiala – na vodku a kaviár. Oni kámošili s Rusáky, my určitě ne. My jsme vyhostili toho hackera, vyhostili jsme asi osmdesát jejich diplomatů, takže je úplně absurdní nám dávat tuhle nálepku.

Prezident Macron nedávno uvedl, že pozve zástupce Ruska na připomínku výročí vylodění v Normandii. To by mohlo inspirovat i další státy k nějakému posunu. Myslíte si, že Francie mění přístup k Rusku?

Já o Rusku ani nechci mluvit, stačí mluvit o čínském prezidentovi. Prezident Macron ho vlastně doprovodil až k letadlu. Takže možná paní Pekarová by se mohla poučit a místo toho, že s Vystrčilem, který samozřejmě neumí ani žádný jazyk, létají na Tchaj-wan a tím ničí našim firmám byznys s Čínou – přičemž Tchaj-wan pak stejně investuje v Německu – tak bychom měli dělat tu stejnou politiku, jakou dělají naši spojenci v EU.

Prezident Miloš Zeman vydal nedávno knihu Spiknutí a je tam fotografie vás se Zemanem, když jste se potkali v Lánech po volbách. Prezident Zeman říká, že si myslí, že kdybyste tehdy nezaslechl informace od ředitele nemocnice profesora Zavorala, že je na tom zdravotně špatně, že byste možná pokus o sestavení vlády vzal.

Vůbec to tak není. Oni měli 108 křesel. To bylo jasné v den voleb. Sice jsme vyhráli samostatně jako hnutí, ale oni se spojili. Předali jsme vládu v mašličkách, červený koberec, kytky, dopis, všechno, ale to jsme netušili, s kým máme tu čest. Že co se stane bude totální peklo. Ale to, co říkal pan ředitel nemocnice s tím nemělo žádnou souvislost. Já jsem byl už rozhodnutý, tak proto jsem velice demokraticky moc předal. Naše země byla ve skvělé kondici, bezpečno, s nízkým dluhem, prosperující a všechno tohle jsme ztratili, protože tato vláda ničí naši zemi a lidé to přece dobře vidí.

Vy jste se viděli s prezidentem Zemanem na začátku května. Povídali jste si o politice a dění ve světě?

On je neskutečně sečtělý a narozdíl ode mě žije tou politikou. Já se politikem stal z nějakého nedopatření nebo vlastní blbostí. Zpětně bych řekl, že jsem do toho nikdy neměl lézt, ale na druhou stranu se nemám za co stydět. Vybudoval jsem skvělé hnutí, které bude fungovat i beze mě. A když jsme byli ve vládě, tak jsme skvěle pro naši zemi a pro naše lidi, pro občany České republiky, udělali strašně moc a umíme to zdokumentovat.

Chtěl byste raději být premiérem, nebo prezidentem?

Pro hnutí ANO bych určitě chtěl být premiér. Ale kde budu, tak o tom rozhodne hnutí a hlavně občané v příštích volbách.

Kdybyste tu politiku jednou položil, budete na tom ostrově, kde byste dělal toho “ministra štěstí”?

To ministerstvo je v Bhútánu. Ale chtěl bych určitě cestovat, cestoval jsem málo. No a chtěl bych mít trošku klidnější život a s postupem času se ty hodnoty mění. Například být šťastný je taky skvělá hodnota. A žít v míru také. Život v politice je skutečně jiný svět, kde neplatí žádná pravidla z byznysu.

Babis
Andrej Babiš · Foto: RADIO PROSTOR