Radio Prostor

Místopředseda Rady ČT Pavel Matocha: Šachy a politika, Star Dance a veřejnoprávnost

Veřejnoprávní média

Pavel Matocha je vášnivý šachista a člověk s pevnými a jasnými názory na to, jak by měla fungovat veřejnoprávní Česká televize.

V první polovině pravidelného pořadu Prostor pro dva odpovídal především na otázky spojené se šachy, kterým se intenzivně věnuje mimo svou roli v Radě ČT. Vysvětlil například, proč by dnešní špičkoví šachisté legendární hráče z před sto a více lety určitě porazili, stejně jako oni by poráželi ty předchozí. Vysvětlil, jak je možné, že ve volbě předsedy Mezinárodní šachové federace drtivě porazil svého ukrajinského vyzyvatele Baryšpolce ruský funkcionář Dvorkovič, a to přesto, že byl dlouhá léta poradce někdejšího ruského prezidenta Medveděva a k volbě došlo po zahájení útoku Ruska na Ukrajinu. Také popsal, jakým způsobem Ruská šachová federace reagovala na sportovní sankce ze strany Evropy a doporučil ke shlédnutí seriál Dámský gambit. „Hlavní hrdinka je de facto Boby Fischer v sukních,“ prohlásil a dodal, že stojí za pozornost šachové partie, které v seriálu „hrály“.

Zároveň popsal, k jakým změnám dochází ve veřejnoprávní České televizi, jestli je reálné, že dojde za stávající pětikoaliční vlády ke zvýšení koncesionářských poplatků a co znamená rezignace etického panelu generálního ředitele České televize. Přiznal, že část koncesionářů může cítit nespokojenosti se zastoupením konzervativnější části názorového spektra na obrazovkách České televize, a v tomto směru si slibuje hodně i od analýzy vysílání zpravodajství a publicistiky, kterou si nechal zadat.

Na otázku, zda patří zábavný pořad StarDance na obrazovku veřejnoprávní televize, odpovídá Pavel Matocha zcela jednoznačně: „V zákoně o České televizi je uvedeno, že její povinností je vyrábět i zábavné pořady, a StarDance je úspěšný zábavný pořad, i když je mi jasné, že by jej chtěly produkovat a vysílat televize komerční.“

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Pavlem Matochou

0:00

0:00

Pavel Matocha
Foto: RADIO PROSTOR