Radio Prostor

Kvůli migračnímu paktu nás čeká podobná uprchlická vlna, jako Západ v roce 2015, říká právník Kotzian

Migrace

Brněnský právník a autor knihy Politické neziskovky a jejich boj proti západní civilizaci Robert Kotzian se v posledním roce specializuje na analýzu migračního paktu, který za českou vládu podepsal a prosazoval na půdě orgánů EU ministr vnitra Vít Rakušan. V pořadu Prostor pro dva vysvětlil, že migrační pakt obsahuje povinné kvóty, které jsou skryté v evropském byrokratickém novojazyku, například pod termínem „povinná solidarita“. Zároveň posluchačům popsal celý proces povinné relokace migrantů, který by měl vstoupit v platnost v rámci Evropské unie přibližně za dva roky a bude se týkat České republiky.

Podle Kotziana je současná podoba migračního paktu ještě horší, než snaha EU přerozdělit na základě povinných kvót v roce 2015 120 tisíc migrantů, protože tehdy šlo o jednorázovou akci, kterému se za Českou republiku na půdě EU postavila vláda Bohuslava Sobotky, zatímco současné řešení migrace má mít dlouhodobou platnost.

Robert Kotzian tvrdí, že na kritické migrační situaci v Evropě mají velký podíl politické neziskové organizace, které disponují finančními zdroji mnohdy neznámého původu, technikou, loděmi a často vítězí v mnohdy absurdních lidskoprávních sporech, na jejichž konci jsou verdikty, které umožňují nelegálním migrantům usídlit se na evropském kontinentu. Deportace se nedaří, jedinou možností, jak se Evropa může migraci bránit, jsou fyzické bariéry v podobě plotů, jako například vybudovalo Polsko v době vlády premiéra Morawieckého na polsko-běloruské hranici, říká Kotzian.

Zároveň je skeptický, že by se Česká republika mohla vyhnout povinnému přijímání migrantů z Afriky a blízkého Východu. Jedinou možností občanů, jak případně zvrátit současnou podobu migrační politiky EU, jsou podle něj volby a vyjádření občanského postoje například v blížících se volbách do Evropského parlamentu.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Robertem Kotzianem

0:00

0:00

Kocian
Robert Kotzian · Foto: RADIO PROSTOR