Radio Prostor

Kluci se potřebují rvát. Když z nich budeme dělat holčičky, nebudou mít v dospělosti koule, říká Milan Studnička

Psychologie

Ve světě, kde technologie a sociální média tvarují naše každodenní životy a vztahy, se objevují nové výzvy v oblasti výchovy dětí a zachování zdravých mezilidských vztahů. Milan Studnička, psycholog, spoluautor projektu Dovychovat a Restart muže, v Prostoru pro dva otevřeně hovoří o současných tématech a nabízí svůj pohled na otázky mužství, výchovy a vlivu technologií na naše životy.

Mužství a výchova ve světle moderní společnosti

Milan Studnička zdůrazňuje důležitost mužských vzorů v životech malých chlapců a poukazuje na to, jak vzdělávací systém a společenské normy mohou mladé muže ovlivnit. „Potřebujeme mít vedle sebe silného chlapa. Vzor, který nás bude učit," říká Studnička, poukazující na nedostatek mužských postav v raných fázích výchovy. Tento nedostatek může vést k tomu, že chlapci ztrácí příležitost naučit se, jak čelit problémům a postavit se za sebe, což má vliv na jejich dospělý život.

Vliv technologií na rodinný život a komunikaci

Dalším klíčovým tématem, které Studnička osvětluje, je dopad technologií na rodinný život a mezilidskou komunikaci. Zatímco technologie mohou nabídnout nové možnosti pro učení a rozvoj, také představují riziko závislosti a mohou narušit přirozenou komunikaci mezi lidmi. „Je to závislost jako každá jiná," upozorňuje Studnička a radí rodičům, aby se zaměřili na detoxikaci od technologií, aby jejich děti mohly znovu objevit radost z reálného světa a přímé komunikace.

Cesta k harmonii a porozumění

Klíčem k nalezení rovnováhy v dnešním rychle se měnícím světě je podle Studničky vzdělávání, otevřená komunikace a přijímání vlastní role v rodině a společnosti. Zdůrazňuje význam sebereflexe a aktivního hledání cest k lepšímu pochopení sebe samých a připomíná, že v srdci úspěšné výchovy je láska, pochopení a odhodlání být pro naše děti přítomní, ať už se jedná o sdílení radostí nebo překonávání obtíží.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Milanem Studničkou

0:00

0:00

Studnicka
Milan Studnička · Foto: RADIO PROSTOR