Radio Prostor

Jsme punkáči z garáže, který konkurujou světový špičce. Není to sport pro blázny, říká rychlostní lyžař Radim Palán

Rychlostní lyžování

V rychlostním lyžování, kde se milisekundy rovnají věčnosti a kde je rychlost rovněž synonymem pro nebezpečí, patří držitel českého rekordu Radim Palán mezi českou špičku. Ačkoli se může zdát, že jde o sport pro „blázny", jak je často přezdíváno, Palán s klidem vysvětluje, že to tak rozhodně není. V dnešním O všem s Markétou Rachmanovou hovoří o vášni pro rychlost, zkušenostech z mistrovství světa a o tom, co všechno obnáší příprava na závod v této adrenalinové disciplíně.

„Rychlostní lyžování je nejrychlejší nemotorový sport na zemském povrchu," říká Palán v úvodu našeho rozhovoru. Dále popisuje, jak speciální vybavení a dlouhé, aerodynamické lyže umožňují dosahovat obrovských rychlostí. „My se vlastně pouštíme rovně dolů z kopce, na speciálně upravených tratích, ve speciálním vybavení," dodává s výčtem technických parametrů svého sportovního náčiní.

Začátky v tomto sportu neměl jednoduché. "Šel jsem rovnou na skicross, což se ukázalo jako trošku na nic, protože tam je potřeba umět hodně dobře zatáčet a zrychlovat a to už jsem se na starý kolena úplně nedoučil," směje se při vzpomínce na své sportovní začátky.

Vedle technických aspektů sportu a fyzické přípravy je pro Palána klíčové i psychické zvládnutí závodů. Jak sám říká, sport vyžaduje nejen fyzickou odolnost, ale i pevné nervy a schopnost udržet si klidnou mysl v extrémních situacích. „My si musíme ty rychlosti postupně budovat a vše podřizovat kontrole. Vlastně se naučíme tu rychlost milovat," vysvětluje Palán. A přestože někteří mohou mít obavy, Palán se vědomě snaží změnit vnímání veřejnosti: „Snažím se měnit to, jak na nás veřejnost pohlíží, že nejsme žádní bezhlaví skokani do vody."

Palánův přístup k rychlostnímu lyžování je systematický a promyšlený, stejně jako jeho příprava na každý závod. „Naše příprava na závody je komplexní. Od fyzičky, přes techniku jízdy, až po psychickou odolnost. Všechno musí perfektně zapadnout, aby bylo možné dosáhnout na medaile," zdůrazňuje.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Radimem Palánem

0:00

0:00

Radim Palán
Radim Palán · Foto: RADIO PROSTOR