Radio Prostor

I prasklý kus skla má svůj příběh, říká designový umělec Novák

Umělecké sklářství

Umělec Lukáš Novák, který propojuje svět skla s vášní pro volejbal, se otevřeně podělil o svou cestu za uměním, životní inspiraci a výzvách, se kterými se setkal na cestě za svým snem. V pátečním O všem s Markétou Rachmanovou přibližuje, jak se z dítěte obklopeného sklářským řemeslem stal váženým umělcem, který najde krásu i v nepovedených kusech a jak sport formoval jeho přístup k práci i životu.

Umělecký sklář a designér Lukáš Novák v rozhovoru odhaluje svůj unikátní pohled na umění, život a neustálou hru s možnostmi skla. Narodil se a vyrůstal v prostředí, kde sklo bylo denním chlebem, ale cesta k vlastní tvorbě nebyla přímá. „V podstatě jsem se tomu snažil strašně dlouho vyhnout," přiznává s úsměvem, vzpomínaje na dětství plné sklářských povinností a návštěv dílen svých kamarádů.

Jeho dům byl plný nepovedených kusů, které pro něj nejsou odpadem, ale zdrojem inspirace i připomínkou, že i v neúspěchu je krása. „Je dobrý ty věci doma mít, protože vás inspirují," říká a dodává, že právě tyto kousky ho naučily hledat cestu, jak z chyb těžit a neustále se zlepšovat.

Sport, konkrétně volejbal, měl na jeho život také obrovský vliv. Nejenže mu pomohl najít rovnováhu a upustit od stresu, ale také formoval jeho přístup k umění a spolupráci. Týmová práce a důvěra mezi hráči, které jsou ve sportu nezbytné, se staly základními stavebními kameny jeho umělecké práce. Jeho cesta od nepřijetí k plnému přijetí svého dědictví sklářského umění a jeho osobní růst představují inspirativní příběh o hledání vlastní cesty, odkrytí vnitřního potenciálu a nekonečné lásce k řemeslu.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Lukášem Novákem

0:00

0:00

Novak
Lukáš Novák · Foto: RADIO PROSTOR