Radio Prostor

Hranice mezi uživením se MMA a živořením je velmi tenká, říká zápasník Reinders

MMA

V Prostoru pro dva vám přinášíme exkluzivní pohled do myšlení jednoho z nejuznávanějších trenérů v České republice André Reinderse, který otevírá dveře do světa bojových sportů a ukazuje, že MMA není jen o silových soubojích, ale i o psychické odolnosti, empatii a neustálém učení se. V rozhovoru sdílí své pohledy na MMA, životní rovnováhu a výchovu mladých talentů.

V MMA, sportu, kde se snoubí fyzická síla s taktickým myšlením, je André Reinders jménem, které ztělesňuje nejen historii, ale i budoucnost této disciplíny. Jeho cesta od zápasníka k trenérovi odráží hlubší vhled do toho, co to znamená být součástí MMA komunity. Příběh André Reinderse je cestou plnou odhodlání, poznání a nekonečné lásky k tomuto sportu.

„Trenéřina je paradoxně větší stres než zápasení," říká a poukazuje na komplexní výzvy, které trenérské povolání přináší. Nejde jen o fyzickou přípravu sportovců, ale i o psychologickou podporu, strategické plánování a empatii, která je pro úspěch nezbytná. Reinders svým přístupem ukazuje, že být trenérem znamená být víc než jen učitelem technik – znamená to být mentorem, který svěřencům pomáhá najít jejich cestu nejen v ringu, ale i v životě.

Když se ohlédne za svou kariérou, připomíná, „Když prostě dostanu do huby, tak dostanu do huby já. Samozřejmě jsou za mnou nějaký trenéři, ale je to primárně o mně." Tato slova rezonují s každým, kdo stál v kleci, čelící nejen soupeři, ale i vlastním strachům a očekáváním. V MMA je podle něj klíčová osobní odpovědnost a schopnost přijmout výsledek, ať už je jakýkoli.

Jeho filozofie trenérství a života v bojových uměních je obohacena o hluboké pochopení toho, co zápasníci prožívají. „Je těžké dodržovat tenkou hranici mezi trenérstvím a kamarádstvím," přiznává. Tato slova odhalují jeho schopnost balancovat na hraně mezi profesionálním vedením a osobním zapojením. Reinders ví, že v těch nejintenzivnějších momentech zápasu i života je důležité, aby zůstal oporou svých svěřenců, nezapomínajíc přitom na potřebu udržet profesionální distanc.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s André Reindersem

0:00

0:00

Andre Reinders
Foto: RADIO PROSTOR