Radio Prostor

Filozofie je živá disciplína. Největší sílu probouzí v krizi, říká Tereza Matějčková

Filosofie

Může se zdát, že každý den přináší novou technologii nebo vědecký objev, může být snadné zapomenout na disciplíny, které se zabývají základními otázkami existence, hodnot a reality. Filozofie, ač často vnímána jako zastaralá nebo akademická disciplína, si zachovává svůj nezastupitelný význam, který přesahuje učebnice a přednáškové sály. Tereza Matějčková, vášnivá filozofka, pedagožka a novinářka, se s námi podělila o svůj pohled na to, proč by filozofie měla zůstat klíčovou součástí našich životů, a to nejen na akademické půdě, ale i v každodenním rozhodování.

„Mnoho lidí v dnešní době považuje filozofii za něco, co je možná přežitek,“ říká Tereza. „Ale já si myslím, že právě v krizi, kterou filozofie podle některých prochází, tkví její největší síla – síla transformace a hledání nových cest.“ Filozofie nám podle ní může pomoci lépe chápat svět kolem nás a lépe se v něm orientovat, i když se zdá být vše komplexní a rozpolcené.

Specializace ve vědě a technologii vedla k obrovskému množství znalostí, ale jak Tereza poukazuje, může také vést k izolaci myšlení: „Když se svět specializuje, ztrácíme přehled o tom, jak věci souvisí. Filozofie by mohla být tím spojujícím prvkem, který nám pomůže vidět věci v širších souvislostech, nejen jako izolované informace.“ Tato schopnost spojovat různé oblasti znalostí je neocenitelná, zejména v době, kdy svět čelí složitým problémům, které nelze řešit v rámci jedné disciplíny.

Tereza dále zdůrazňuje, že filozofie není jen o velkých a těžkých otázkách, ale může být nástrojem pro každodenní život: „Kladení správných otázek může být cennější než hledání přímých odpovědí. Filozofie nám může ukázat, jak přemýšlet o problémech, jak se na ně dívat z jiného úhlu.“ To může vést k hlubšímu porozumění a k efektivnějším řešením.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Terezou Matějčkovou

0:00

0:00

Matějčková
Tereza Matějčková · Foto: RADIO PROSTOR