Radio Prostor

EU reformovat nelze, hlasovat pro eurokomisařku Danuši Nerudovou bych mohl jen těžko, říká Petr Mach

Petr Mach

Ekonom a pedagog Petr Mach chce jako lídr společné kandidátky SPD a Trikolóry prosazovat po svém případném zvolení europoslancem zrušení Green Dealu, tedy souboru opatření, který podle něj likviduje evropskou energetiku, průmysl, včetně automobilového, a doplácí na něj občané evropských zemí zchudnutím. „Sleduji politické nálady v ostatních zemích Evropské unie, a jsem přesvědčen, že realistický a konzervativnější proud v Evropském parlamentu po volbách posílí,“ řekl v Prostoru pro dva s Markem Stonišem.

Petr Mach rovněž mluvil o své účasti v superdebatě lídrů kandidátek, kde ho překvapila údajná nepřipravenost lídryně kandidátky hnutí STAN Danuše Nerudové. „Předtím jsem jí moc neznal, považoval jsem ji za ekonomku z Brna, ale poté, co v debatě předvedla, si nedovedu představit, že bych pro ni mohl zvednout jako europoslanec ruku v případě, že by ji česká vláda opravdu nominovala na eurokomisařku,“ komentoval Danuši Nerudovou Petr Mach.

Jaká byla jeho cesta od mladých konzervativců přes ODS a Svobodné k hnutí Tomia Okamury? Jak se vyrovnává s obviňováním z populismu? Proč se podle jeho názoru nespojily menší pravicové strany do většího protivládního bloku? Jak vzpomíná na britské konzervativce i strůjce Brexitu Nigela Farage v Evropském parlamentu? Co si myslí o přímé demokracii, kterou má jeho současná strana dokonce v názvu?

Na všechny tyto a mnoho dalších otázek odpovídá v Prostoru pro dva ekonom a politik Petr Mach.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Petrem Machem

0:00

0:00

Petr Mach
Petr Mach · Foto: RADIO PROSTOR