Radio Prostor

Dnešní tvůrci spoléhají spíš na drony, přitom film dělá kamera, říká F.A. Brabec

Film a kamera

František Antonín Brabec, muž s kamerou a poetickou duší, nás v O všem s Markétou Rachmanovou zavádí do svého světa filmu, umění a osobních příběhů. Odhaluje, co ho inspirovalo stát se kameramanem, proč miluje filmovou poetiku a jak se jeho cesta odlišuje od ostatních. Poslechněte si jeho cestu plnou inspirace, umění a vášně pro film.

František Antonín Brabec je jméno, které v české kinematografii rezonuje již řadu let. S kamerou v ruce a srdcem plným vášně pro film Brabec v rozhovoru pro Radio Prostor odhaluje, co všechno se skrývá za jeho úspěchem. Brabcova cesta k filmu nebyla přímá. Původně se viděl jako fotograf, což bylo jeho první povolání, které ho postupně zavedlo k filmové kameře. Tento nečekaný obrat v jeho životě nejenže ovlivnil jeho profesní dráhu, ale také formoval jeho unikátní pohled na svět.

V rozhovoru Brabec dále hovoří o tom, co pro něj znamená být kameraman a režisér. Prozrazuje, že nemá rád násilí a ošklivé věci, což se odráží v jeho dílech plných poetiky a krásy. Jeho filmy často překypují vizuální nádherou a unikátním vyprávěním, které diváka vtáhne do příběhu a nechá ho zapomenout na reality vnějšího světa.

Zásadní pro Brabce je také vztah k technologii a jejímu využívání ve filmu. Přestože je nadšencem nových technologií, stále dává přednost osobnímu přístupu a intuici při tvorbě filmů. Brabec v rozhovoru zdůrazňuje, že každý obraz, každý záběr by měl mít svůj význam, svou dramaturgii, a to je práce, které si nesmírně váží a kterou považuje za základní stavební kámen své tvorby.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s F. A. Brabcem

0:00

0:00

Kamera
F.A. Brabec · Foto: Archiv F.A. Brabce