Radio Prostor

České zdravotnictví vůbec není v pořádku, říká šéf českých stomatologů Roman Šmucler

Zdravotnictví

Veřejné zdravotnictví trpí mnoha neduhy, řekl v pořadu Prostor pro dva šéf České stomatologické komory a spolumajitel kliniky Asklepion Roman Šmucler. Není podle něj pravda, co se nám snaží namluvit politici, a to, že máme nejlepší veřejné zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví podle něj například zbytečně utrácí desítky miliard korun do nemocnic a nemocničních lékařů. „Pořád se staví, místo aby se bouralo,“ říká a znovu dává za příklad systém zdravotní péče v Německu nebo Rakousku.

Za příklad dobrého ministra zdravotnictví dává Adama Vojtěcha. „Byl to pacient, ne lékař, díval se na problémy zdravotnictví úplně jiným pohledem než ti, kdo jen vidí rozpočet 700 miliard korun a to, jak jej rozdělit."

Za problematické také vidí české školství, výuku jazyků a nedostatek zahraničních expertů v našich školách. Podle něj čeští rodiče navíc zbytečně zaměřují své děti jen na angličtinu, přitom máme téměř stomilionového německého souseda, který nabízí Čechům vzdělání i uplatnění nejen ve zdravotnictví, ale i v jiných oborech.

Podle Romana Šmuclera zdravotnictví výrazně změní umělá inteligence. Například v Polsku, kde umělou inteligenci začali ve vyšetření rakoviny prsu využívat před několika lety, výrazně klesla úmrtnost polských žen na tuto chorobu.

Poslechněte si celý rozhovor:

RADIO PROSTOR

Rozhovor s Romanem Šmuclerem

0:00

0:00

Šmucler
Roman Šmucler · Foto: RADIO PROSTOR