Radio Prostor

Česká politika je soubojem prázdných hesel. Nevylučuji kandidaturu do eurovoleb, říká Miroslav Kalousek

Politika

Na otázku, zda neuvažuje o návratu do politiky v některém typu nadcházejících voleb, odpověděl někdejší ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek v dnešním pořadu Prostor pro dva: „Získal jsem od jedenácti členských organizací TOP 09 nominaci na kandidaturu do Evropského parlamentu a považuji to za závazek. Pokud o mne moje strana stojí a bude mě nominovat, tak to přijmu, pokud ne, tak to budu respektovat,“ řekl. Sám o kandidaturu neusiloval, nominace od organizací TOP 09 byly podle jeho slov spontánní.

V dnešním pořadu Prostor pro dva mimo jiné vzpomínal Miroslav Kalousek na nedávno zemřelého Karla Schwarzenberga, se kterým před čtrnácti lety založil TOP 09. „O to se paradoxně zasloužil Jiří Paroubek, který položil tehdejší vládu Mirka Topolánka, ve které jsme s Karlem Schwarzenbergem seděli každý za jinou stranu – já za lidovce a on za zelené. Najednou jsme měli hodně volného času a zjistili jsme, že se na spoustu věcí díváme stejně,“ vzpomínal na vznik TOP 09 Miroslav Kalousek.

V pořadu rovněž kritizoval současnou ekonomickou politiku vlády. Úsporným balíčkem podle něj Fialův kabinet uklízí pouze nepořádek, který způsobil sám, nikoli ten, který po sobě zanechal kabinet Andreje Babiše.

V politice podle něj dnes chybí skuteční lídři, dominují jí takzvaní „tabulkáři“, jejichž jediným zájmem nejsou ideje a program, ale znovuzvolení.

RADIO PROSTOR

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

0:00

0:00

Kalousek
Foto: RADIO PROSTOR