Radio Prostor

Češi jsou nespokojení. Je tu prostor pro novou politickou stranu, říká exministr Langer

Poločas vlády

Dnešní host Prostoru pro dva bývalý ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer vyjádřil silný nesouhlas se společnou kandidátkou občanských demokratů s lidovci a TOP09 do Evropského parlamentu. „Když se trpaslík postaví na trpaslíka, pořád jsou to jen dva trpaslíci,“ řekl. Podle něj ztrácí ODS jeden ze svých kořenů, kterým je evropský realismus. „To jsou voliči, kteří nutně nechtějí opustit Evropskou unii, ale zároveň se brání přílivu hloupostí, které se na něj z Bruselu a Štrasburku valí,“ říká v rozhovoru.

Vedení ODS podle něj spoléhá na to, že voliči ODS nakonec koalici Spolu budou volit, protože jim nic jiného nezbude. „Ale to je chyba,“ jejich hlasy se podle něj mohou octnout na zemi. Ivan Langer dokonce vidí prostor pro založení nové strany, která by tyto voliče, zklamané posunem ODS doleva, oslovila typické eurorealistické voliče.

Za největší ohrožení současné České republiky i Evropy považuje Ivan Langer multikulturalismus a ideologii Green deal, kterou dokonce přirovnal k nacismu nebo komunismu. Za důvod k optimismu ovšem vidí výsledky některých voleb v jednotlivých státech Evropské unie, kde zelené strany výrazně ztrácejí hlasy ve volbách. „Voliči začínají vidět , kam zelená ideologie vede – zavírají se továrny a zatímco my si zakazujeme uhelné elektrárny, Čína otevírá jednu za druhou,“ řekl mimo jiné v dnešním Prostoru pro dva Ivan Langer.

RADIO PROSTOR

Rozhovor s Ivanem Langerem

0:00

0:00

Langer
Foto: RADIO PROSTOR