Radio Prostor

Zmizení MH370 zůstává záhadou. Ani po deseti letech nevíme, co se s letadlem stalo, říká režisér flyRosťa

Letectví

Představujeme vám rozhovor s Rostislavem Kopeckým, leteckým podcasterem a youtuberem, který svým dokumentem "MH370: Let, který měl zmizet" přinesl čerstvý pohled na jednu z největších leteckých záhad moderní historie. Kopecký sdílí nejen své postřehy z tvorby dokumentu, ale také svou životní cestu k lásce k letectví a podrobnosti ze svých nezapomenutelných zážitků na palubách nejluxusnějších letadel světa.

Rostislav Kopecký, známější jako flyRosťa, se již řadu let věnuje popularizaci letectví. Jeho nedávný dokument o MH370, letu, který měl zmizet, přitáhl pozornost široké veřejnosti nejen svým profesionálním zpracováním, ale i schopností přiblížit divákům leteckou záhadu s nevídanou detailností a empatií.

Rostislav přiznává, že jeho cesta k letectví nebyla přímočará. „Přišel jsem k tomu jako slepý k houslím," vzpomíná na své začátky. Ačkoliv neměl v rodině nikoho, kdo by byl spojen s letectvím, stalo se postupně jeho vášní. Příležitost pracovat na dokumentu o rekonstrukci vzletové a přistávací dráhy pro Pražské letiště mu otevřela dveře do světa plného fascinujících procesů a lidí, kteří letectví dělají tím, čím je.

Když se ptáme Rostislava na let MH370, jeho oči zvážní. „Nemůžeme dneska říct, co se stalo, protože na to nemáme žádný důkaz," vysvětluje s tím, že cílem dokumentu nebylo podávat konspirace, ale reálný pohled na to, co se mohlo stát, založený na faktech a profesionálním úsudku pilotů a odborníků na letový provoz.

Jeho zájem o letectví se neomezuje pouze na záhady. Rostislav je také vášnivým sběratelem leteckých modelů a milovníkem cestování první třídou. Jednoho dne se mu naskytla příležitost letět s Emirates z Dubaje do Vídně v první třídě, což pro něj byl podle jeho slov nezapomenutelný zážitek na celý život.

Ačkoli se Rostislav nikdy nepokoušel o získání pilotního průkazu, jeho láska k letectví je nezpochybnitelná. Jeho příspěvky, ať už na YouTube kanále nebo v podcastech, jsou plné úžasu a obdivu k této fascinující oblasti. „Letectví není jen o pilotování. Je to o pochopení, jak všechno funguje, o lidech na zemi i ve vzduchu," dodává. Jeho příběh je pozvánkou do světa, kde se vášeň pro letectví stává mostem spojujícím lidstvo s nekonečnými možnostmi, které nám obloha nabízí.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Rostislavem Kopeckým

0:00

0:00

Rostislav Kopecký
Rostislav Kopecký · Foto: RADIO PROSTOR