Radio Prostor

Z Mladé fronty jsem odešel kvůli Babišovi. Svým způsobem mi ale pomohl, říká šéfredaktor Reportéra Čásenský

Novinařina

Ve světě, kde se každý den rodí tisíce příběhů, je těžké se zorientovat a najít ty, které opravdu stojí za pozornost. Robert Čásenský, uznávaný novinář, šéfredaktor magazínu Reportér a jedna z výrazných postav českého mediálního prostoru, se s námi podělil o své pohledy na novinařinu, osobní záliby a životní hodnoty, které ho vedou v jeho profesním i osobním životě. Poslechněte si úterní O všem s Markétou Rachmanovou.

Od prvních kroků v novinařině, kdy se Čásenský rozhodl odpovědět na inzerát a vstoupit do světa médií, prošel dlouhou cestou. „Nikdy bych neřekl, že mě novinařina bude bavit celých 31 let. Ale baví," přiznává s úsměvem. Pro něj je novinařina nejen povoláním, ale i nekonečnou cestou za poznáním, setkáváním s lidmi a příběhy, které stojí za to vyprávět.

V rozhovoru Čásenský hovoří o tématech jako je svoboda slova a budoucnost novinařiny v digitálním věku. „Je to vždycky výzva – udržet krok s technologiemi, ale zároveň si zachovat hloubku a kvalitu," říká. Věří, že i v době sociálních sítí a rychlých zpráv existuje prostor pro hloubkovou žurnalistiku, která poskytuje čtenářům kontext a pochopení.

Čásenský přiznává, že hudba je jeho neustálým společníkem. „Není to o tom, co bude hrát v autě. Já mám hudbu rád a poslouchám ji velmi často," říká. Jeho hudební vkus není omezen žánry; hudba je pro něj spíše způsobem, jakým si může užívat každodenní chvíle, ať už je to během práce nebo relaxace.

Robert Čásenský se svým bohatým profesním životem představuje hlas, který významně formuje nejen český mediální svět, ale ovlivňuje i širší diskuzi o tom, co znamená být novinářem v dnešní době. Jeho příběh je připomínkou, že za každou novinářskou prací by měli stát lidé s vášní pro pravdu, hudbu a životní hodnoty, které nás všechny spojují.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Robertem Čásenským

0:00

0:00

Robert Čáseňský
Foto: RADIO PROSTOR