Radio Prostor

V životě jsem hodně prohrál. Bůh nám ale nedává zkoušky, přes které nemůžeme projít, říká zápasník Muradov

MMA

Makhmud Muradov, přezdívaný jako "Uzbek s českým srdcem", je jednou z nejzajímavějších postav českého MMA. Narodil se v sovětském Tádžikistánu a jeho příběh je nejen o sportovním úspěchu, ale i o hledání domova, odhodlání a integraci do české společnosti. V rozhovoru s Adélou Konewkou hovořil nejen o začátcích v České republice, ale také o pohledu na život, který je inspirovaný jeho kořeny a zkušenostmi.

„Hlavní je být dobrým člověkem. To je nejdůležitější a je jedno, jakou má víru a odkud je," říká Makhmud s pokorou, která pramení z jeho životních zkušeností. Jeho cesta do České republiky nebyla plánovaná. Původně přijel do země, aby vydělal peníze pro léčbu svého otce, ale osud mu připravil mnohem větší příběh.

Po příjezdu do Česka se Muradov ocitl ve zcela novém světě. Bez znalosti jazyka, přátel a s nejistou budoucností. Jeho první den v nové zemi byl plný deště a neznámých výzev. „Přijel jsem do Česka, vůbec nikoho neznal, neuměl jsem ani mluvit," vzpomíná na začátky, které byly plné boje o lepší zítřky.

Začátky v nové zemi nebyly snadné. Musel se učit jazyk, hledat práci a zároveň se snažit najít své místo ve společnosti. Sport byl však vždy jeho vášní a unikátem, který mu pomáhal překonávat překážky. Jeho odhodlání a pracovitost mu pomohly vybudovat úspěšnou kariéru v MMA.

Muradovův příběh je také příběhem o hledání identity mezi dvěma světy. I přesto, že se cítí být součástí české společnosti, nezapomíná na své kořeny. „České občanství nechci. Jsem hrdej Uzbek," vysvětluje. Přesto v sobě nese vděk za vše, co mu Česko dalo - šanci na nový život, kariéru a přátele. Makhmud Muradov je důkazem, že s odhodláním a prací lze dosáhnout svých snů, i když cesta za nimi není jednoduchá.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Makhmudem Muradovem

0:00

0:00

Makhmud Muradov
Makhmud Muradov · Foto: RADIO PROSTOR