Radio Prostor

Stává se ze Slovenska nové Maďarsko? Za svobodu médií bojujeme, jak umíme, říká novinářka Teissigová

Svobodná média

V dnešní době, kdy svoboda slova čelí mnohým výzvám, přinášíme inspirativní příběh Andrey Teissigové, politické novinářky, která svým odhodláním a profesionalitou posouvá hranice novinářské práce na Slovensku. Ve středečním rozhovoru pro Radio Prostor se Andrea otevřeně vyjadřuje k aktuálním tématům, politickému tlaku a nebezpečí, kterému novináři čelí, a zároveň ukazuje, jak důležitý je neustálý boj za pravdu a transparentnost.

V éře, kdy informace létají vzduchem rychleji než kdy jindy a pravda se může zdát být jen otázkou perspektivy, stojí na scéně lidé jako Andrea Teissigová, která nepřestává hledat a hlásat pravdu, i když je to často cesta trnitá. Působící politická novinářka na Slovensku, se nebojí mluvit o svých zkušenostech, o politickém tlaku a o nebezpečích, kterým čelí v důsledku své práce.

V rozhovoru otevřeně hovoří o své roli novinářky a významu médií. „Za svobodu médií budeme bojovat nejlíp, jak umíme," zdůrazňuje s odkazem na svobodu tisku. Její slova jsou výzvou nám všem, abychom chránili svobodu slova jako základní kámen demokracie. Andrea věří, že i v nejtěžších časech může žurnalistika sloužit jako hlídací pes demokracie a jako most mezi veřejností a vládnoucími strukturami.

Andrea mluví také o bezpečnosti novinářů u našich sousedů. Její slova odrážejí krutou realitu, ve které se novináři nacházejí, a připomínají nám, že svoboda slova není samozřejmostí, ale hodnotou, za kterou se musí neustále bojovat.

Přestože se situace zdá být náročná, Andrea neztrácí optimismus a víru v lepší zítřky. „Mně se Bratislava vždycky strašně líbila," sdílí s láskou ke slovenské metropoli a dodává, že i v těžkých časech můžeme najít krásu a naději v každodenním životě. V dnešním světě plném nejistot a výzev představuje Andrea Teissigová světlý příklad toho, co znamená být novinářem s pevným morálním kompasem. Její příběh není jen o svobodě slova na Slovensku; je to příběh o odvaze, integritě a nekonečném hledání pravdy.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Andreou Teissigovou

0:00

0:00

Andrea Teissigová
Foto: RADIO PROSTOR