Radio Prostor

Staří Egypťané chtěli zanechat odkaz i po smrti. My jejich osudy oživujeme, říká archeolog Bárta

Egyptologie

Minulost a současnost se neustále proplétají. Takový je svět. Uznávaný egyptolog, historik a člen Americké akademie umění a věd Miroslav Bárta byl hostem pátečního O všem s Markétou Rachmanovou. Protože strávil desítky let prozkoumáváním egyptských hrobek, provází nás v rozhovoru labirintem dávných civilizací, sdílí své úvahy o vzestupech a pádech dávných kultur a nabízí fascinující pohled na to, jak minulost rezonuje v současné společnosti.

Bárta přirovnává civilizace k živým organismům, které procházejí obdobími růstu, rozkvětu, ale i úpadku. „Každá civilizace roste, pokud má levnou energii a technologie, které ji umožní se rozvíjet," říká Bárta. Tato slova rezonují s dnešním světem, kde technologický pokrok a způsoby jeho využití formují naši společnost a její budoucnost.

Miroslav Bárta má bezpochyby vášeň pro objevování minulosti, která nás vede k lepšímu pochopení současnosti. „Jsem optimista z donucení," prohlašuje Bárta. „Každá civilizace nakonec dokázala své výzvy, ať vypadaly jakkoliv hrozivě, vyřešit. Tak si myslím, že je vyřešíme i my." Tato slova nám připomínají, že i v nejtemnějších dobách lidské historie bylo možné najít cestu vpřed.

Rozhovor s Miroslavem Bártou není jen pouhou lekcí historie; je to pozvánka k zamyšlení se nad tím, jak jsme všichni součástí stejného příběhu lidské civilizace. „Máme veškeré poznání, data, zdroje, komunikační nástroje, kapitál. Všechno vyřešíme, když bude dobrá vůle," dodává s nadějí v hlase a věří, že klíčem k překonání současných výzev je udržitelný rozvoj a harmonie s naším prostředím. Tato vize, kterou sdílí, není pouze o zachování toho, co máme, ale o rozvoji směrem k lepší budoucnosti pro všechny.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Miroslavem Bártou

0:00

0:00

Barta
Miroslav Bárta · Foto: Radio Prostor