Radio Prostor

Rodiče zbytečně tlačí děti na gymnázia. Za chvíli tu nebudou dobří řemeslníci, říká ředitelka Dluhošová

Školství a vzdělání

Vzdělání se ve světě stává čím dál důležitějším. Dagmar Dluhošová, ředitelka sítě gymnázií PORG, se v dnešním O všem s Markétou Rachmanovou dělí o svůj pohled na výzvy současného vzdělávacího systému, význam správného přístupu k vzdělání a roli rodičů v akademickém i osobním růstu svých dětí. V rozhovoru odhaluje, jak se její školy snaží přizpůsobit moderním trendům a zároveň udržet pevné základy kvalitního vzdělání.

Podle Dluhošové stávající systém čelí mnoha výzvám, včetně adaptace na digitální éru a změn ve společenských očekáváních. „Všechno se rychle mění. A my musíme udržet krok, nejen technologický, ale i v metodách výuky," říká. Změny, jako je zavedení elektronických přihlášek na střední školy, představují jak překážky, tak příležitosti pro zjednodušení a zefektivnění procesů. „Musíme být připraveni změnit náš přístup k výuce, abychom zajistili, že naši studenti nejen získají potřebné informace, ale také se naučí, jak je používat v reálném světě."

Dagmar Dluhošová také poukazuje na významnou roli rodičů ve vzdělávacím procesu: „Rodiče by měli být partnery ve vzdělávání svých dětí a měli by je pomáhat navigovat složitostmi moderního světa." Podle Dagmar je důležité, aby rodiče podporovali své děti v hledání jejich vášní a zájmů, místo aby je tlačili do předem stanovených cest.

Změna vzdělávacího systému není jen otázkou zavedení nových technologií, ale také změny paradigmatu v tom, jak přistupujeme k učení a výuce. Věří, že právě v těchto hodnotách a přístupech se skrývá klíč k vytvoření udržitelného a efektivního vzdělávacího systému, který dokáže připravit dnešní studenty na výzvy zítřka.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Dagmar Dluhošovou

0:00

0:00

Dagmar Dluhošová
Foto: RADIO PROSTOR