Radio Prostor

Průměrná délka pracovní směny lékaře je 26 hodin. To není v pořádku, říká předseda Mladých lékařů Kočí

Zdravotnictví

Každodenní ruch nemocnic a ordinací může být dnes vnímán jako samozřejmost. Za tím vším se ale skrývají příběhy, výzvy a naděje lidí, kteří tuto realitu žijí každý den. Mezi nimi stojí Martin Kočí, radiolog a předseda spolku Mladí lékaři. V Prostoru pro dva odkryl, co vše zdravotnictví obnáší, kam by se mělo ubírat nebo jaké jsou příběhy za diagnózami a lékařskými uniformami.

Mladí lékaři, spolek, který zastřešuje, nevznikl z ničeho. Byl reakcí na akci "Děkujeme, odcházíme", která upozornila na neudržitelné podmínky v českém zdravotnictví. „Vznikli jsme, aby mladí lékaři měli svoji organizaci, která hájí jejich zájmy," vysvětluje Kočí.

Podmínky pro lékaře se od té doby zlepšily, ale stále jsou výzvy, s nimiž se mladí lékaři potýkají. Jednou z nich jsou právě přesčasy. „Průměrná délka pracovní směny lékaře je 26 hodin," upozorňuje Kočí, což nejenže porušuje zákoník práce, ale také vystavuje lékaře extrémnímu tlaku a únavě.

Přestože Kočí připouští, že lékaři si mohou přes přesčasy vydělat více, celkově vyzdvihuje potřebu systémových změn. „Je třeba najít rovnováhu mezi odměnou za náročnou práci a zajištěním, aby tato práce neohrožovala zdraví lékařů ani pacientů," zdůrazňuje.

Martin Kočí nevidí budoucnost zdravotnictví jen v černých barvách. Promlouvá o potřebě reformy, která by zahrnovala lepší podmínky pro lékaře a inovace v péči o pacienty. Rozhovor s Martinem Kočím tak nabízí nejen pohled do zákulisí českého zdravotnictví, ale také připomíná, že za každou lékařskou uniformou je člověk, který se snaží dělat svět lepším místem, i přes všechny překážky, které mu stojí v cestě.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Martinem Kočí

0:00

0:00

Kočí
Martin Kočí · Foto: RADIO PROSTOR