Radio Prostor

Pokud nevrátíme organiku na pole, promění se úrodná ČR v poušť, říká odborník na zemědělství Havlát

Zemědělství

V dnešní době, kdy se neustále zvyšuje tlak na produkci potravin, je důležité najít rovnováhu mezi potřebami člověka a zdravím naší planety. František Havlát, člověk s bohatými zkušenostmi v zemědělství, nám v Prostoru pro dva předkládá svůj pohled na současný stav a navrhuje řešení, která by mohla vést k udržitelnějšímu a harmoničtějšímu způsobu zemědělské produkce.

Radikál, nebo vizionář?

Havlát je často označován za radikála. Proč? Protože volá po změně. Ve světě, kde se velká zemědělská produkce a využití těžké techniky stalo normou, Havlát vidí řešení v návratu k přírodě. Kritizuje nadměrné pěstování řepky a kukuřice, bioplynové stanice a zastává názor, že musíme venkovu vrátit jeho duši a biodiverzitu. Zároveň je během něj dnes radikální cokoli, co se snaží vrátit k přirozenosti.

Trojice cest k lepšímu zemědělství

V rozhovoru Havlát nabízí tři hlavní pilíře, na kterých by mělo stát udržitelné zemědělství budoucnosti

1.Vrátit život do půdy - Havlát poukazuje na nutnost vrátit do zemědělské praxe chov dobytka a pěstování plodin, které půdu obohacují a nevyčerpávají. Jde o zásadní krok k obnově zdravé půdy, která je základem pro udržitelné hospodaření.

2.Smíšené hospodaření - Důraz klade na význam smíšeného hospodaření, kde se kombinuje živočišná a rostlinná výroba tak, aby se podpořila biodiverzita a zároveň udržela produktivita.

3.Spojení s přírodou - Havlát vyzývá k opětovnému propojení člověka s přírodou, k porozumění tomu, jak přírodní cykly fungují a jak je můžeme podporovat, ne je ničit.

Závěrem

František Havlát může pro někoho znít jako radikál, jeho slova ovšem mají hluboký podtext. Podle něj je na čase zastavit se a zamyslet nad tím, jaké zemědělství chceme pro naše děti a vnoučata. Možná právě teď je ten správný moment začít jednat a společně pracovat na obnově biodiverzity, podpoře smíšeného hospodaření a návratu k respektu k půdě, která nás živí.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Františkem Havlátem

0:00

0:00

Havlat
František Havlát · Foto: PROSTOR PRO DVA