Radio Prostor

Podstatou státu je fyzické násilí. Je tu od toho, aby svou politiku vymáhal pistolí, říká filozof Kinkor

Politika

V dnešní době můžeme pozorovat, že ideologie se mnohdy střetávají s racionalitou. Bývalý poradce ministra financí a nyní aktivní publicista a filozof Jiří Kinkor, známý svým kritickým pohledem na státní zásahy a obhajobou kapitalismu, ve svých názorech často poukazuje na to, jak hluboko zakořeněné ideologie ovlivňují naše chápání morálky a práva. Kinkor pro Radio Prostor vyjádřil své obavy z rostoucích státních zásahů do ekonomiky a osobních životů jedinců.

Jiří Kinkor kritizuje to, že většina lidí má názory, které mohou být široce rozšířené, ale ne nutně správné: „Jsou to názory, které drtivá většina lidí žije, nepřijímáme je s radostí, ale přijímáme je." Tento postoj je podle něj nebezpečný, protože vede k morálce, která ovládá naši civilizaci bez hlubší reflexe pravdivosti a správnosti těchto názorů.

Problém současných společností podle Kinkora spočívá v nedostatečném pochopení, co je stát a jaké má mít limity. „Stát je tady od toho, aby veškerou svou politiku, nařízení, zákony, legislativu a samozřejmě rozsudky soudů, vymáhal násilím, pistolí," uvádí Kinkor a dodává, že „podstatou státu je fyzická síla." Tato radikální kritika státu jako násilné organizace je podle něho klíčová pro pochopení, proč ekonomika a společnost často „nefunguje optimálně".

Kinkor dále diskutuje o svobodě jako morálním principu, který vyplývá z hlubších filozofických a etických základů. Tvrdí, že „svoboda je morální princip. Je to prostě něco, co bychom měli mít." Jeho argumenty poukazují na to, jak důležité je hájit svobodu, nejen jako politickou ideu, ale jako základní lidské právo, které musí být chráněno před přehnaným rozpínáním státu.

Svými myšlenkami Jiří Kinkor vybízí ke kritické reflexi současného stavu naší společnosti a ekonomiky. Jeho názory jsou provokativní a mohou být pro některé kontroverzní, ale bezpochyby přinášejí svůj pohled na problémy, kterým dnes čelíme. Diskuse o roli státu, svobodě a osobní odpovědnosti je podle něho klíčová pro budoucí směřování naší civilizace.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Jiřím Kinkorem

0:00

0:00

Jiří Kinkor
Foto: RADIO PROSTOR