Radio Prostor

Léčíme traumata obličeje i sociální smrt, říká přednosta Stomatologické kliniky René Foltán

Stomatologie

Stomatologie je obor, který za poslední dekády prošel značnými proměnami. Svět zubní péče se totiž neustále vyvíjí a přináší nové technologie a přístupy. A jaké to je stát v čele takového oboru? Hostem úterního O všem s Markétou Rachmanovou byl profesor a přednosta Stomatologické kliniky Univerzity Karlovy René Foltán, který v rozhovoru odhaluje, jak se změnila stomatologie a co všechno obnáší být v dnešní době úspěšným zubařem.

Profesor Foltán začíná rozhovor vzpomínkou na své dětství. „Zubaře jsem se nebál, vlastně jsem neměl ani jednu výplň," směje se a dodává, že prevence je důležitá a ve stomatologii se klade na první místo.

Ve své praxi se Foltán setkává s řadou výzev. Jak popisuje, stomatologie není jen o běžném léčení zubů, ale zahrnuje i komplexní chirurgické zákroky, jako jsou rekonstrukce po úrazech nebo léčba nádorů. „Je to neustálé balancování mezi estetikou a funkcionalitou," vysvětluje. Jeho práce má významný dopad na kvalitu života pacientů, což mu přináší jak profesní uspokojení, tak osobní radost.

Při otázce na to, jak se změnil profil pacientů, Foltán poznamenává: „Dříve byli typičtí pacienti často lidé s životními návyky, které přímo vedly ke stomatologickým problémům. Dnes vidíme, že díky lepší prevenci a vzdělání je naše klientela různorodější a často i lépe informovaná o možnostech péče o ústní zdraví."

Velkou část rozhovoru věnuje vzdělávání budoucích zubařů. Stomatologie vyžaduje nejen teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti, a vzdělávací systém musí být na tyto požadavky připraven. Foltán s hrdostí hovoří o tom, jak Univerzita Karlova přizpůsobuje své programy tak, aby absolventi mohli po škole okamžitě ordinovat. „Je to o praktické zkušenosti, kterou studenti získávají přímo na klinice pod dozorem zkušených mentorů," vysvětluje.

Na závěr rozhovoru Foltán reflektuje nad budoucností stomatologie a zdůrazňuje význam adaptace na nové technologie. „Robotika a digitální technologie jsou budoucností našeho oboru," konstatuje. Přesto věří, že lidský prvek zůstane v zubní péči nezastupitelný, protože empatie a porozumění potřebám pacienta jsou klíčové.

Rozhovor s profesorem Foltánem tak odhaluje nejen pohled na stomatologii jako technicky náročný obor, ale také jako pole plné lidských příběhů, kde každý úsměv a každá úleva od bolesti přináší radost a spokojenost jak pacientům, tak lékařům.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s René Foltánem

0:00

0:00

René Foltán
René Foltán · Foto: RADIO PROSTOR