Radio Prostor

Každý čtvrtý Čech trpí závislostí. A zdaleka nejde jen o alkohol, říká Pavel Bém

Adiktologie

Pavel Bém je osobnost, která v sobě snoubí několik zdánlivě nesourodých světů. Jako bývalý pražský primátor prožil roky v centru politického dění, zároveň je to muž, který našel útočiště a klid v náruči hor. Mezi jeho další role patří adiktologie a psychiatrie. Jak vnímá svět politiky, drogovou problematiku a co pro něj znamená horolezectví?

„Za těch posledních deset let jsem si v politice užil své," říká Pavel Bém, který na politickou scénu nahlíží s jistou dávkou humoru a distancí. Politiku opustil, ale zároveň zůstává aktivně zapojený do veřejného života, zejména v oblasti drogové problematiky.

Jako předseda Pražské protidrogové komise Pavel Bém neustále hledá cesty, jak městu pomoci v boji s drogovou závislostí. „Nemohl jsem se dívat na to, že se městu nedaří v této věci něco rozumného dělat," vyjádřil se o motivaci stát se součástí řešení. Tato slova odrážejí jeho závazek vůči společnosti a snahu o změnu k lepšímu.

Pavel Bém také mluví o horolezectví jako o své velké vášni. Horolezectví pro něj není jen koníčkem, ale životní filozofií, která mu pomáhá udržovat fyzickou i psychickou rovnováhu. „V horách člověk poznává sám sebe, své limity a zároveň nachází nekonečné ticho, které mu umožňuje zapomenout na ruch světa," říká o své zkušenosti.

Z rozhovoru je zřejmé, že Pavel Bém je člověk mnoha rovin. Jeho angažmá v adiktologii a psychiatrické péči přináší do veřejného prostoru zajímavý pohled na problematiku drog a závislostí.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Pavlem Bémem

0:00

0:00

Bém
Pavel Bém · Foto: RADIO PROSTOR