Radio Prostor

Experimentální divadlo často pokračuje debatou s diváky. Hledáme to, co se nedá najít, říká umělecký šéf Macháček

Petr Macháček

V experimentálním divadle se snad nikdy nesetkáte s něčím očekávatelným. Tento fakt platí dvojnásob, pokud mluvíme o Divadle Kámen a jeho uměleckém šéfovi Petrovi Macháčkovi, který se snaží překročit hranice běžného. V Prostoru pro dva se s námi podělí o svou filozofii divadelní tvorby, experimenty a o to, jak je důležité neustále hledat nové cesty k divákovi.

Petr Macháček se od dramatiky přes režii až po herectví věnuje divadlu, které se odvážilo být jiné, divadlu, které se nebojí experimentovat. „V naší práci je experiment nezbytný. Pouze tak můžeme objevovat nové formy vyjádření a nové způsoby, jak oslovit naše diváky," vysvětluje s vášní, která je pro něj tak charakteristická.

Divadlo Kámen slaví 25 let své existence. Petr hovoří o tom, jak se od jeho začátků změnilo. „Začínali jsme jako malá skupina nadšenců bez velkých prostředků, ale s obrovskou touhou dělat divadlo jinak. Experimentovali jsme s formou, obsahem i prostředím. Dnes, i když jsme profesionálnější, se stále držíme naší původní vize - divadlo jako prostor pro zkoumání lidské existence," popisuje Petr cestu, kterou jeho divadlo prošlo.

V současné době Divadlo Kámen nabízí široké spektrum inscenací, od adaptací současné české literatury až po autorská díla. Petr Macháček zdůrazňuje význam spolupráce s žijícími autory: „Je fascinující pracovat přímo s autory a proměňovat jejich texty v živá divadelní představení. Tato spolupráce nám umožňuje nejen lépe porozumět materiálu, ale také přizpůsobit naše inscenace aktuálním tématům a zajistit, že každá hra je unikátní."

Divadlo pro Petra není jen místo zábavy, ale i prostředek k zamyšlení. Některé hry často kladou otázky místo toho, aby poskytovaly jednoduché odpovědi. Poslechněte si celý rozhovor:

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Petrem Macháčkem

0:00

0:00

Petr Macháček
Foto: RADIO PROSTOR